好文档 - 专业文书写作范文服务资料分享网站

天津高考英语专题三阅读理解第二节分类突破九词句猜测-代词指代题优选习题

天下 分享 时间: 加入收藏 我要投稿 点赞

.

九、词句猜测——代词指代题

(2017·全国Ⅱ,B)

I first met Paul Newman in 1968,when George Roy Hill,the director of Butch

Cassidy and the Sundance Kid,introduced us in New York City.When the studio

didn’t want me for the film—it wanted somebody as well known as Paul—he stood up for me.I don’t know how many people would have done that;they would have listened to their agents or the studio powers.

The friendship that grew out of the experience of making that film and The Sting four years later had its root in the fact that although there was an age difference,we both came from a tradition of theater and live TV.We were respectful of craft(技艺) and focused on digging into the characters we were going to play.Both of us had the qualities and virtues that are typical of American actors:humorous,aggressive,and making fun of each other—but always with an underlying affection.Those were also at the core(核心) of our relationship off the screen.

We shared the belief that if you’re fortunate enough to have success,you should put something back—he with his Newman’s Own food and his Hole in the Wall camps for kids who are seriously ill,and me with Sundance and the institute and the festival.Paul and I didn’t see each other all that regularly,but sharing that brought us together.We supported each other financially and by showing up at events.

I last saw him a few months ago.He’d been in and out of the hospital.He and I both knew what the deal was,and we didn’t talk about it.Ours was a relationship that didn’t need a lot of words.

.

.

语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和一位著名演员保罗·纽曼之间的友谊。 24.Why was the studio unwilling to give the role to the author at first? A.Paul Newman wanted it.

B.The studio powers didn’t like his agent. C.He wasn’t famous enough.

D.The director recommended someone else. 答案 C

解析 细节理解题。根据第一段中的“When the studio didn’t want me for the film—it wanted somebody as well known as Paul—he stood up for me.”可知,电影公司想要像保罗那样出名的人,由此可以判断,作者不够出名,故选C项。

25.Why did Paul and the author have a lasting friendship? A.They were of the same age. B.They worked in the same theater. C.They were both good actors. D.They had similar characteristics. 答案 D

解析 推理判断题。根据第二段中的“Both of us had the qualities and virtues that are typical of American actors:humorous,aggressive,and making fun of each other—but always with an underlying affection.Those were also at the core(核心) of our relationship off the screen.”可知,作者与保罗在荧幕前和荧幕后都很幽默、有进取心,并互开对方的玩笑,即他们两人有相似的性格,故选D项。

26.What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to? A.Their belief.

B.Their care for children. C.Their success.

.

.

D.Their support for each other. 答案 A

解析 代词指代题。根据第三段第一句“We shared the belief that...”以及下面对belief的具体解释可知,画线处是指共同拥有这种“信念”使他们两人连在一起,故选A项。 27.What is the author’s purpose in writing the text? A.To show his love of films. B.To remember a friend. C.To introduce a new movie. D.To share his acting experience. 答案 B

解析 写作意图题。本文是按照时间顺序写的,从作者与保罗的最初相见,到友谊慢慢加深,以及几个月前去看望生病的保罗,由此可知作者写此文的目的是回忆一位朋友,故选B项。

一、题型解读

代词指代题常出现在人物或事物变换多,动作转换频繁的语境中,考生应根据语境判断人称代词、不定代词和指示代词。有时也会考查定语从句中关系代词的指代内容。设问形式常有: (1)What does the underlined word “this/it/them/which...” refer to?

(2)The underlined part “it/that/they/which...” in Paragraph...refers to “ ”. 二、解题技巧——“就近原则”判指代 第一步:明确代词所指代内容的位置

代词永远出现在原词之后,故代词所指代的内容在这一句的前面一句中,或者前几句中。 第二步:熟悉代词的含义 (1)it/this/that可指代一件事。

(2)it/he/them/they/one/those指上文提到的人或物。

(3)which/that/who等关系代词指代其所修饰的先行词,非限制性定语从句中which可指代

.

天津高考英语专题三阅读理解第二节分类突破九词句猜测-代词指代题优选习题

.九、词句猜测——代词指代题(2017·全国Ⅱ,B)IfirstmetPaulNewmanin1968,whenGeorgeRoyHill,thedirectorofButchCassidyandtheSundanceKid,introducedusinNewYorkCi
推荐度:
点击下载文档文档为doc格式
1zi500jwzp5gf8x599ez10e609m8f001b7v
领取福利

微信扫码领取福利

微信扫码分享