课后分层集训
Unit 3 Science and nature (A卷)
Ⅰ.阅读理解
(2017·昆明高三检测)In a science fiction future,we'll arrive at the hotel in our driverless taxi,check in at the reception desk staffed by androids,and then follow the robot porter (行李员) as it carries our bags to our room.
However,this is already a science fact.
Robots are already working in some hotels—the Henn-na Hotel in Sasebo,Japan is manned entirely by machines.
In a Marriott hotel in Ghent,Belgium,a humanoid robot named Mario has been working since June 2015.He welcomes guests in 19 languages.
Another robot has just taken up a concierge (接待员) position at a Hilton McLean hotel in Virginia.
So the rise of the hotel machines seems unstoppable,but will guests really want to stay in robot-run hotels?And will it come at the cost of human interaction and human jobs?
U.S.online bookings company Travelzoo gathered some statistics.Of the 6,000 travellers surveyed globally,nearly two thirds said they'd be comfortable with the idea of being looked after by machines.
Richard Singer,Travelzoo's European president,says he welcomes the day when apps and machines will get us from lobbies(大堂) to rooms.
But how to stop a robot stealing your job?
“A lot of jobs considered non-automatable in the past are now automatable,” said Carl Benedikt Frey from University of Oxford,an expert on technology and employment.
But Frey says it's still too early to say what effect robots will have on employment levels.
In other words,even though robots may soon be checking us in,that's no excuse for us to be out.
【语篇解读】 在宾馆服务的机器人以往只出现在科幻小说中,而如今这种机器人已经存在于现实生活中。这种机器人的服务被大部分顾客所接受。
1.Three hotels are mentioned in the text to show that ________. A.robots are already working in hotels in reality
B.many common jobs can be done by robots
C.robots can really help people check into hotels D.there are now some restaurants run by robots
A [目的意图题。根据第三段的“Robots are already working in some hotels”并结合文中介绍的三个由机器人提供服务的宾馆可以判断,文中提及这三个宾馆是为了说明在现实中,机器人已经在宾馆工作了,故A项正确。]
2.The company Travelzoo found out that ________. A.robots will put hotel employees out of work
B.robots still have a long way to go to replace humans C.the hotel robots are mostly well-received D.some hotel jobs can be automatable
C [推理判断题。根据第七段的“nearly two thirds said they'd be comfortable with the idea of being looked after by machines”可知,有近三分之二的客户认为由机器人照顾他们是自在的;据此可知,Travelzoo公司的调查结果是宾馆机器人得到了大部分顾客的好评,故C项正确。]
3.What is Richard Singer's attitude towards using robots in hotels? A.Doubtful. C.Negative.
B.Positive. D.Cautious.
B [推理判断题。根据第八段“Richard Singer...says he welcomes the day when apps and machines will get us from lobbies(大堂) to rooms.”可知,Richard Singer欢迎机器人取代人的工作;据此可以判断,Richard Singer对宾馆机器人持积极的态度,故B项正确。]
4.Which of the following can be the best title of the text? A.Japan Opens World's First Robot Hotel B.Our Next Hotel Will Be Staffed by Robots C.How to Compete with Robots for a Job D.How Guests React to Robot Service
B [标题判断题。通读全文可知,本文首段通过介绍科幻小说中提及的在宾馆服务的机器人来引出本文的话题;接着介绍在现实生活中已经有三个宾馆使用了机器人;最后介绍对宾馆机器人服务的评价及其优点;据此可以判断,B项最适合做本文标题。]
Ⅱ.阅读七选五
(2017·衡水中学高三一调)It is impossible to know when you might find yourself lost in a forest.If you know what to do,you can survive in a forest without much trouble;but if you are not prepared,survival can be much less likely.
Keep fear at bay
It is completely natural to be afraid when you are faced with a survival situation.1.________ The more your fear overcomes you,the lower your chances are of survival,as your mind is going to become clouded and panic may set in.
Stay warm
Obviously,the low body temperature is one of the primary dangers you face when you must survive in the forest.2.________ Never stop to sleep or quit moving around unless you have appropriate shelter.
Know how to make a fire
Obviously,if you have a lighter or matches,this is not a problem.But if not,you can attempt to use a dry narrow pointed stick and a dry flat piece of wood.3.________ This requires a great deal of work,but if done correctly,you will succeed.
Make some shelter
4.________ The easiest way to provide protection is to find a fallen tree and cover it with other branches and brush so that you can stay in the natural pit underneath the tree trunk.This is a very important aspect of being able to survive in the forest.
Stay put unless you know exactly where you are
If you can build a stable shelter and start a fire,you can survive in the forest for several days.5.________ If you know where you are,travel as far as possible during the day while making sure you stop long enough before dark so that you can build another shelter.
A.Soon you will find that it's not that difficult to survive in the forest. B.However,if you are going to survive in the forest,you must keep your thoughts clear.
C.Make as much friction(摩擦) as possible by rubbing the pointed stick along the flat piece.
D.It is better to stay and wait for rescue.
E.Under no circumstances should we fight with the wild animals.
F.Caves and overhangs are perfect,but most likely you must build your own. G.It is crucial that you do all you can to stay dry and keep your body temperature up.
【语篇解读】 本文是一篇应用文,主要针对在森林里迷路后该怎样逃生提出了五条建